Welkom bij het Drostenerve Olst

Uitstapjes in de omgeving

Hieronder vindt u een aantal tips voor uitstapjes in de nabije omgeving van het vakantiehuis. Voor meer informatie verwijzen wij u ook graag naar de uitgebreide toeristische informatiemap, die voor u klaar ligt in het huis.

De IJssel (ca. 5 km)

In de uiterwaarden van de IJssel ligt het natuurreservaat De Duursche Waarden.
Waar vroegen eeuwenlang rivierklei gewonnen werd voor de baksteenproductie, is nu bij de voormalige steenfabriek een uitkijktoren gebouwd van waaraf je het hele gebied kunt overzien. Ook is er een vogelkijkhut en een observatiescherm (www.staatsbosbeheer.nl).
Gedurende de zomermaanden vaart er een fiets- en voetveer tussen Veessen aan de linkeroever van de IJssel en de steenfabriek (www.kozakkenveer.nl).
Aan de rand van het natuurreservaat De Duursche Waarden bevindt zich het Infocentrum IJssel Den Nul. Een bezoek aan dit centrum is een belevenis voor jong en oud en ook voor een kopje koffie of lunch kunt u hier terecht (www.infocentrumijssel.nl).
Een paar kilometer verderop richting Deventer bevindt zich de IJssellinie, de verdedigingswerken uit de “koude oorlog”, 1950-1968. De bunkers, het noodhospitaal en commandocentrum op landgoed De Haere bij Olst zijn op bepaalde dagen of op aanvraag toegankelijk voor het publiek (www.ijssellinie.nl)

Olst-Wijhe (ca. 3-9 km)

Op 3 kilometer afstand van ‘Het Drostenerve’ bevindt zich het gezellige centrum van Olst met station, supermarkten, kledingwinkeltjes, het Kulturhus Holstohus met de Tourist Info Balie (www.touristinfo-olstwijhe.nl). Er is eveneens een lifestyle winkel/ koffie en theeschenkerij ‘De Olsterhof’ en er zijn diverse eetgelegenheden. In het laatste weekend van juni vindt in het buurtdorpje de Boskamp het jaarlijkse Zomerfestival plaats.

Het dorpje Wijhe ligt 6 kilometer verderop, richting Zwolle. Wijhe heeft een gezellige winkelstraat met verschillende terrasjes, kerken en een karakteristieke achtkantmolen uit 1703 in het centrum.
Naast het bezichtigen van hedendaagse kunst kunt u hier in het sfeervolle interieur of op het gezellige terras genieten van een lekker kop koffie of van een uitgebreide lunch of diner. Een prima afsluiting van een dag fietsen of wandelen langs de IJssel of door de mooie omgeving van Olst-Wijhe (www.gb1703.nl).
De kinderen kunnen zich vermaken in speelparadijs ‘Ballorig’ (www.ballorig.nl) en Veerman’s Hof, een heemtuin waarin ruim 300 wilde planten uit de IJsselstreek bijeen zijn gebracht, is een must voor de natuur/tuinliefhebber.
De ‘Wiejese Diekdaegen’, het eerste weekend van september, een weekend vol activiteiten, bezienswaardigheden en veel gezelligheid (www.diekdaegen.nl).
Op de Olster en Wijhese weekmarkt kunt u terecht voor koopjes en aanbiedingen, maar bovenal ook voor de gezellige sfeer. De markt van Olst is in 2013 uitgeroepen tot de ‘Beste kleinschalige warenmarkt van Nederland’. In Olst is er elke vrijdag markt vanaf 11:00 uur tot 16:30 uur op de Aaldert Geertsstraat en de Jan Schamhartstraat. In Wijhe is er elke dinsdagochtend een markt van 08:30 uur tot 12:00 uur op het Van Dedemplein.
De Olster jaarmarkt vindt jaarlijks plaats in het centrum van Olst op de 3e zaterdag in september (http://go-olst.nl/activiteiten/olster-jaarmarkt).

Deventer (ca. 9 km)

Een bezoek aan Hanzestad Deventer is zonder twijfel de moeite waard (www.deventer.info). De Koekstad Deventer heeft een gezellig, oud centrum met historische panden en oude straatjes ( o.a. de Walstraat met galeries en leuke winkeltjes) en het Bergkwartier (www.nvbergkwartier.nl). Een stadswandeling, een avondje stappen, een dagje winkelen, een terrasje pakken, gezellig uit eten of beleef een onvergetelijke dag met uw kinderen bij Zwem- en speelparadijs De Scheg. (www.sportbedrijfdeventer.nl).

Deventer is ook bekend van de jaarlijkse Boekenmarkt (www.deventerboekenmarkt.nl), Deventer op Stelten (www.deventeropstelten.nl) en het Dickensfestival (www.dickensfestijn.nl).

Fietsen-wandelen-mountainbiken

Wat is er mooier dan de mooie natuurlijke omgeving van ‘Het Drostenerve’ in Salland op de fiets of wandelend te ontdekken!

Salland kent een uitgebreid Fiets-Wandel- en Mountainbikenetwerk. Vanuit ‘Het Drostenerve’ sluit u gemakkelijk aan op één van de mooie routes:
www.sallandnatuurlijkgastvrij.nl
www.mtbsalland.nl
www.sallandwandelland.nl

Fietsverhuur

Wilt u fietsen huren? Wij kunnen u daarover informeren

Kunst-cultuur-natuur

Salland kent een aantal jaarlijks terugkerende fietsevenementen zoals:
IJsseltheaterfietstocht www.theaterlangsdeijssel.nl
Kunstfietsroute Okkenbroek www.kunstvanhiertotginder.nl
Sallands Mooiste www.sallandsmooiste.nl
Fietstocht met Gilde gids www.gildedeventer.nl
Struinen door Tuinen www.huysbeukenroode.nl/struinen

Tot slot enkele interessante links voor binnen- en buiten activiteiten, voor jong en oud:

www.naarnunu.nu Restaurant met terras en speeltuin nabij Landgoed de Kranenkamp (ca. 7 km)
www.degroteezel.com Een dag (deel) op een ezel van het historische landschap van de IJsselvallei genieten. ( 3 km)
www.bakkerijmuseum.nl Een bezoek met uw kinderen aan het Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem is gegarandeerd een succes. (ca. 30 km)
www.museumfundatie.nl Kasteel Het Nijenhuis in Heino/Wijhe. Een museum voor beeldende kunst en een beeldentuin rond het kasteel. Een echte aanrader liefhebber van kunst, cultuur en natuur. (ca. 20 km)
www.uitmetkinderen.nl Op deze website kunt u in een straal van 15 of 30 kilometer nog veel meer leuke uitstapjes met uw kinderen vinden.